Recept

Sej med friterad grönkål

Sej med tryffelselleripuré, smörstekta dadlar och friterad grönkål

För den som inte tycker om lutfisk är det här ett mycket gott alternativ. Sej är en god fisk, som det dessutom finns gott om i havet. Tillbehören är också jättegoda och kan användas i andra sammanhang. Varför inte prova lite friterad grönkål som snacks till en kall öl?
Tid för tillagning: ca 70 minuter + koktid för rotsakerna

  • 800 g sejrygg (med skinnet kvar)
  • 2 msk rapsolja (neutral)
  • 2 msk smör
  • salt och svartpeppar


Selleripuré

  • 500 g rotselleri
  • 200 g potatis (mjölig)
  • 1 dl grädde
  • 3 msk smör
  • 1 msk tryffelolja
  • Smörstekta dadlar:
  • 200 g torkade dadlar
  • 2 msk smör
  • ½ citron
  • flingsalt


Friterad grönkål

  • 200 g grönkål, färsk
  • 3 dl rapsolja (neutral, till fritering)


Sejen
Skär sejen i 8 jämnstora bitar. Hetta upp en stekpanna och stek sejen hårt på skinnsidan i smör och olja cirka 5-7 minuter. Vänd fisken och dra samtidigt stekpannan från spisen. Låt fisken stå på eftervärmen i cirka 5 minuter.

Selleripuré
Skala rotselleri och potatis. Skär i jämnstora bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Värm grädden.
Häll av kokvattnet på rotsakerna. Pressa dem genom en potatispress. Rör ner smör och grädde tills det blivit en slät puré. Smaka av med lite tryffelolja i taget. Salta och peppra.
Smörstekta dadlar:
Plocka dadlarna i små bitar och bryn dem gyllene i smör. Avsluta med att pressa lite citron över. Servera med några saltflingor.

Grönkålen
Plocka grönkålen i mindre bitar. Hetta upp oljan till 160º i en vid kastrull. Fritera grönkålen tills den ”tystnat”. Plocka upp den och låt den rinna av på hushållspapper.

Dela på Facebook

Vill du se fler recept?