Recept

Grönkålstimbal med Laxlindad

Gönkålstimbal med laxlindad torskrygg. 4 port.

Ingredienser

  • 600 g torskrygg
  • 4 skivor kallrökt lax, ca 100 g
  • 4 msk riven pepparrot
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar


Timbal

  • 500 g fryst, tinad, hackad HarplingeKål
  • 3 ägg
  • 2 msk vispgrädde
  • 1/2–1 krm kajennpeppar
  • 100 g lax- eller forellrom


Flädersås

  • 1 schalottenlök
  • 100 g rotselleri
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk konc fläderblomssaft


Gör så här
1. Timbal: Sätt ugnen på 150 grader. Häll av vätskan från HarplingeKålen, krama ur den. Mixa den fint med stavmixer eller i matberedare.


2. Vispa ihop ägg och grädde, blanda i HarplingeKål. Tillsätt kajennpeppar, 2 krm salt och 1 krm peppar och fördela smeten i 4 smorda ugnssäkra formar (à ca 1 1/2 dl). Grädda i vattenbad ca40 minuter, tills de har stannat.


3. Sås: Skala och hacka löken. Skala och skär rotsellerin i centimeterstora bitar. Fräs någon minut i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt sjuda ca 20 minuter.


4. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt grädde och flädersaft. Låt sjuda några minuter.


5. Skär torsken i 4 bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.


6. Lägg 1 skiva lax på varje torskbit. Ställ in i ugnen (150 grader) tills fisken är färdig, ca 15 minuter.


7. Stjälp upp timbalerna på tallrikar och toppa med lax- eller forellrom. Lägg upp fisken bredvid och toppa den med nyriven pepparrot. Servera med flädersåsen och gärna kokt potatis.

Dela på Facebook

Vill du se fler recept?