Recept

Grönkålspaj med chèvre

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 ½ dl siktat dinkelmjöl
  • ca 2 msk iskallt vatten

Fyllning:

  • 200g HarplingeKål eller 250 g färsk grönkål
  • 2 st röda lökar
  • 1 msk smör
  • ca ½ tsk salt
  • Nymalen svartpeppar, efter smak
  • 200 g chèvre

Äggstanning:

  • 3 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl valnötter

Så här gör du
Du behöver en pajform med höga kanter. Hacka raskt ihop smör och dinkelmjöl, allra helst med en hushållsmixer. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Det ska bara ta några sekunder. Lägg in degen i kylskåpet i 30 minuter.

Förbered fyllningen. Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5 – 10 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag. Skala och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i en klick på smör på inte allt för hög värme och salta och peppra, låt ånga av. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i pajformen. Pricka med en gaffel. Sätt in den i ugnen och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Lägg kålblandningen i det förgräddade pajskalet. Smula över chévre och slå äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35 – 40 minuter.

Dela på Facebook

Vill du se fler recept?